12 augusti, 2015

Åk 1

Veckobrev v. 23

Hej!

Vi vill åter igen tacka för ett fantastiskt läsår!  
Bifogar här ett sommarbrev från ledningen: Sommarbrev skolledningen 2017

Vi hälsar också våra nya elever Delinda, Sebastian och Chen välkomna till klass 1A, 1B och 1C.

Ha nu ett välförtjänt sommarlov så ses vi igen den 16 augusti kl 9.00 på skolgården 🙂

Varma hälsningar, Arbetslag 1

 

Veckobrev v. 22

Hej!

Denna vecka har vi likt förra veckan fokuserat på att arbeta klart med redan påbörjat arbete. Idrotten ägde rum på Vanadisbadet där eleverna har bekantat sig med vattnet genom olika lekar. Trots lite otur med vädret så hade vi roligt. I onsdags var vi på Unga Dramaten och såg föreställningen Det blåser på månen. Vi hade med oss matsäck som vi åt på plats innan föreställningen började. I och med att föreställningen var ca två timmar lång tog vi en fikapaus mitt i med saft och bullar. Det blåser på månen är ett sagoäventyr om behovet av att få vara den du är. Systrarna Dina och Dorinda har fått lära sig att de måste vara snälla och lydiga, annars kan en ond vind från månen blåsa in i deras hjärtan. Men allt de gör uppfattas som bus av omvärlden. Deras pappa har åkt iväg till landet Bombardiet för att hjälpa bombardierna att avsätta sin diktator och när han tillfångatas bestämmer systrarna sig för att rädda honom. Dina och Dorinda blir stora som ballonger, förvandlas till skuttande kängurur och färdas med allt från moped till tåg. Gränsen mellan fantasi och verklighet löses upp på ett både spännande och underhållande sätt.

Det går springmask på skolan just nu, viktigt att vara noga med att tvätta händerna och vi råder vårdnadshavare att vara observanta!

Vi saknar fortfarande fem av de böcker som delades ut i samband med läsläxan nu under våren, tre Slagsmål och två Småkryp. Dessa ska återlämnas snarast! Det kostar 200 kr per ej återlämnad bok.

Nästa vecka:
- De som ska vara på fritids nästa vecka: ta med en vattenflaska. Det blir utflykt till Stora Skuggan, fritids tar med mellis.

- Det är ingen idrott nästa vecka i och med att det är skolavslutningsvecka. - På onsdag ska samtliga hyllor i kapprummet vara tomma. Det som hänger/ligger kvar i kapprummet kommer tas ner till vaktmästaren. Eget ansvar att själv leta fram det man glömt.

- Under onsdagen kommer Sebastian, en elev som börjar i 2B till hösten, för att hälsar på.

- På fredag är det skolavslutning. Vi samlas kl 7.50 utanför Matteusskyrkan och går därefter gemensamt in i kyrkan. Eleverna kommer att sitta längre fram i kyrkan medan vårdnadshavare får placera sig längre bak i kyrkan i mån av plats. Därefter går vi tillbaka till skolan och samlas i vardera klassrum för avslutning klassvis.

Vi vill passa på att tacka för ett fantastiskt roligt läsår! Eleverna har kämpat något otroligt och det är kul att se vilken utveckling de gjort under det gångna året. Nu är dom väl förtjänta av ett härligt sommarlov för att ladda batterierna inför höstterminen då dom börjar årkurs 2. Vi rekommenderar samtliga att läsa under sommaren. Detta för att bibehålla och även utveckla läsflytet vilket underlättar för eleverna under kommande läsår.

 

Vi önskar er en fin helg och ett härligt sommarlov!

 

Hälsningar, Arbetslag 1

Veckobrev v. 21

Hej!

Denna vecka har vi främst fokuserat på att arbeta klart med redan påbörjat arbete. I tisdags hade vi picknick i Hagaparken. Kul att det var så många föräldrar som kunde komma, med tanke på att det ibland kan vara svårt att komma ifrån jobbet vid den tiden på dagen. Vi fikade och ägnade oss åt aktiviteter såsom tipspromenad, plockepinn, fotboll, kast med liten boll och kubb. Det blev med andra ord ett trevligt avslut på vårtemat, Vi har också haft friidrottsdag på Zinkensdamm IP. Det blev en härlig dag i solen där eleverna fick prova på de olika grenarna längdhopp, höjdhopp, kulkastning, kast med liten boll och löpning på både 100m och 400m. Alla elever gjorde fantastiska insatser och har verkligen kämpat hela dagen, jätteroligt att se! 🙂

Nästa vecka är det bra om eleverna tar med sig en påse till skolan. Detta för att eleverna lättare kunna samla de arbeten som gjorts under året, eleverna väljer själva vilka arbeten de vill spara.

Under idrottslektionerna nästa vecka (tisdag och torsdag) ska årskurs 1 gå till Vanadisbadet för att simma. Packa därför med badkläder och handduk istället för vanliga idrottskläder.

På onsdag den 31/5 ska vi gå på teater igen. Denna gång tar vi oss till Karlaplan och ser på föreställningen Det blåser på månen. Vi tar med oss matsäck till samtliga 🙂

 

Vi önskar er en härlig långhelg!

Veckobrev v. 20

Hej!

Denna vecka har vi fortsatt arbeta med temat våren. Eleverna har tagit del av faktatexter om olika fåglar, blommor, insekter och annat som hör våren till. Vi har fortsatt haft samtal i klasserna kring våren i både stort och smått format. Eleverna har fortsatt skapa vårblommor och insekter som nu pryder den stora vårplanschen som sitter på väggen i ettornas korridor. Gå gärna dit och titta! 🙂

I tisdags var vi i Hagaparken och spelade naturbingo. Naturbingon gick ut på att eleverna skulle hitta olika saker i naturen enligt, när en av de angivna föremålen hittats kryssar man i den rutan, i hopp om att få fyra kryss i rad. Det var en rolig och uppskattad uppgift! Därefter hade vi fri lek där vi spanade efter fåglar och andra vårtecken i naturen. Vi hade en härlig eftermiddag tillsammans med strålande sol 🙂

I torsdags var vi på Pygmeteatern och såg föreställningen En häxas dagbok. Det var en rolig föreställning med ett bra budskap. Budskapet var att man inte ska ljuga och vända på sanningen, det är alltid bäst att tala sanning. Tillsammans i klasserna hade vi sedan givande diskussionen kring föreställningen. Eleverna var överens om att man inte ska ljuga och om man råkar förvränga sanningen så kan det ge oanade konsekvenser.

Till nästa vecka: På måndag 22/5 är det APT vilket betyder att skolan stänger tidigt. Hämta senast kl 15.45. 

Nästa vecka är det dags för picknick i Hagaparken som ett avslut av vårtemat som pågått under en tvåveckorsperiod. Tisdagen 23/5 kl 14.00-16.00 ses vi på ängen bakom tennisplanen i Hagaparken där vi fikar tillsammans och har lite aktiviteter. Vi önskar att så många föräldrar som möjligt har möjlighet att delta. Man tar själv med sig det man önskar att fika. Vi ordnar mellis för de elever som inte har en förälder på plats. Vi håller nu tummarna för att vi får avnjuta denna picknick i solen 🙂

Friidrottsdag den 24/5 på Zinkensdamm IP. Kom ihåg att ta med: - Matsäck och en extra vattenflaska - Idrottskläder för utomhusbruk. Glöm inte regnkläder vid regnrisk! - Eventuellt extrakläder Viktigt att komma i tid! Vid sen ankomst får vårdnadshavare ansvara för att eleven kommer till Zinkensdamm IP.

Vi önskar er en härlig helg!

 

Hälsningar, Arbetslag 1

Veckobrev v. 19

Hej!

Den här veckan har vi startat upp ett temaarbete som ska pågå under en tvåveckors period, temat vi arbetar med är våren. Temat startades upp i aulan där samtliga klasser i årskurs 1 gick in i salen till tonerna av låten Vi på saltkråkan som handlar om att våren har kommit. Eleverna fick sedan se en kort film där eleverna sedan fick gissa vilket temat.  Vi har därefter i klasserna diskuterat och gjort tankekartor kring vad de redan vet om våren och vad de önskar lära sig mer om. Vi har också pratat om vad det är som kännetecknar våren och vilka månader som är årets vårmånader. Eleverna har fått bekanta sig med olika vårblommor och kort fakta om dessa. Vi har också skrivit dikter om våren där eleverna inspirerats av vårens karaktärsdrag.

Idag fredag har vi även haft besök av Inger Pripp som är grundskolechef för ett flertal områden inom Stockholm samt Mona Tolf som är grundskolechef för Norrmalms området. Dem har varit på skolan för att se verksamheten. Roligt att de avsätter tid för att komma på besök hos oss! I samband med detta har vi i klasserna samtalat kring varför man måste gå i skolan och vad det är man ska lära sig.

 

  • På torsdag nästa vecka ska vi gå på teatern En häxas dagbok vid Odenplan. Vi är tillbaka på skolan vid lunchtid.
  • Friidrottsdag den 24/5 på Zinkensdamm IP. Se mer info i bifogat dokument nedan.
    Friidrottsdag vt17

 

Vi vill återigen påminna om vikten av att komma i tid. Det är viktigt att eleverna får lära sig att passa tider. Det är också av största vikt att respektera de elever som kommer i dit till skolan, de riskerar att lätt tappa koncentrationen när det finns elever som droppar in i klassrummet efter att skoldagen har börjat. I årskurs 1 är det fortfarande vårdnadshavarens ansvar att se till att eleven kommer in i klassrummet innan skoldagen börjar, det vill säga innan kl 8.15. 

Vi önskar er en härlig helg!

 

Hälsningar, Arbetslag 1

Veckobrev v. 18

Hej!

Den här veckan har vi arbetat med:

Svenska:

Nu har vi gått igenom samtliga bokstäver i alfabetet. Vi har fortsatt skriva sagor och detta kommer vi att fortsätta med även nästa vecka. Vi har tillsammans repeterat sagors uppbyggnad som inkluderar inledning, handling och avslutning. Det är viktigt att förstå olika texters uppbyggnad och vad som i detta fall kännetecknar just en saga. Det är bra om barnen läser varje dag/kväll 10-15 minuter för att utveckla avkodningen av ord och få ett bättre läsflyt.

 

Matematik:

Denna vecka har vi arbetat med dubbelt och hälften. Vi har också likt förra veckan arbetet med problemlösningar där eleverna bland annat använder sig av förmågan resonemang. Fortsatt arbete med tio kompisar och repetitioner av föregående övningar.

NO:

I och med att vi nu arbetat med tema vatten och tema luft har vi denna vecka fokuserat på klimatet och vädret. Vatten, luft och sol är de som påverkar vårt klimat, detta förändras och upplevs olika beroende på årstiden. Vi har pratat om hur årstiderna skiljer sig och hur vi både kan se och känna skillnaderna. Vi kom fram till att det måste finnas någon som arbetar med att undersöka vädret för att vi ska kunna få väderprognosen presenterad i både väderappar och på tv. Vi tittade därför på en film som handlade om både meteorologer och de verktyg de använder för att mäta vädret samt om olika väderfenomen.

 

SO:

Fortsatt fokus på högtider där vi denna vecka fokuserat på samtliga högtider som infaller under våren. Eleverna har fått läsa kortare texter om vardera högtid och sedan fått besvara frågor där svaret återfinns i texten. Här är det läsförståelse och förmågan att kunna gå tillbaka i en text för att finna svar på en fråga som tränas. Eleverna får givetvis också kunskap om de olika högtidernas historia.

Engelska:

Denna vecka har Muzzy och Bob tagit sig till palatset och träffar då Sylvia i trädgården. De gömmer sig i redskapsboden medan Sylvia ska försöka hämta mat till dem. Lyckas de hålla sig undan? Kungen och drottningen blir förvirrade när de stöter på Sylvia flera gånger, det dom inte vet är att Sylvia har blivit klonad. Filmen tar bland annat upp kroppsdelar, positioner, klockan, sjukdomar, och frågan hur mår du.

Vi önskar er en solig helg!

 

Hälsningar, Arbetslag 1

Veckobrev v. 17

Hej!

Den här veckan har vi arbetat med:

Svenska:

Vi har jobbat vi vidare med sagor och dess struktur: inledning, handling och avslutning. Vi har läst sagan om rödluvan och tillsammans urskilt sagans struktur. Vi har pratat om Valborgsmässoafton, GOTD grej of the day, där eleverna sedan har skrivit och ritat om denna högtid.

Matematik:

Vi har fortsatt arbeta med problemlösningar. Eleverna har också denna vecka repeterat subtraktion, addition samt tiokompisarna. Vi har övat på att muntligt resonera kring både problemlösningar och tiokompisar.

NO:

Denna vecka har vi i relation till pågående tema Luften talat om luft motstånd. Vi studerade hur ett flygplan är byggt för att på bästa sätt kunna lyfta från marken och flyga. Eleverna har därefter utifrån olika mallar fått vika flygplan där vi talat om olika tekniker och dess påverkan. Vi kom fram till att flygplan som är spetsiga och smala flyger snabbare medan de plan som är lite bredare flyger långsammare. När man viker flygplan så är det viktigt med symmetri för att planet ska flyga så rakt som möjligt, eleverna märkte att om ena sidan tyngre än den andra så kommer planet att falla åt sidan.

 

SO:

Vi har repeterat begreppet högtid och samtalat om att olika religioner firar olika högtider. Eleverna har denna vecka fått välja ut sin favorithögtid och därefter skriva ett par meningar om varför de tycker om just denna högtid. Eleverna skulle också berätta om ett särskilt minne kopplat till denna högtid samt rita en tillhörande bild till.

Engelska:

Vi har fortsatt titta på serien The Muzzy. Corvax försöker med sina datorer skapa en Sylvia som älskar honom. Kloningen går fel och han får fram 6 st klonade Sylvia! Muzzy och Bob lyckas samtidigt fly från fängelset. Filmen tar upp: kroppsdelar, färger, kan/kan inte, uttryck av enkla behov, riktningar, positioner m.m.

 

KOM IHÅG!
Den 2 maj är sista dagen för anmälan av närvaro för sommarlovet.

De som är i behov av omsorg på klämdagen den 26 maj måste anmäla det till klassens fritidspedagog senast den 15 maj. De som inte anmäler räknar vi som lediga.

Köket behöver veta hur många elever som vill äta lunch på skolavslutningen den 9/6. Vänligen kryssa i om så önskas eller ej på de lappar som sitter utanför vardera klassrum.

Vi önskar er en härlig helg!

 

Hälsningar, Arbetslag 1

Veckobrev v. 16

Hej!

Den här veckan har vi arbetat med:

Svenska:

Vi har den här veckan fokuserat på bokstaven Ff. Vi ha övat både på hur bokstaven låter genom att ljuda samt på hur den ser ut genom att forma bokstaven. Eleverna har sedan i par kommit på och skrivit ned ord som börjar eller slutar på bokstaven Ff. Vi har även börjat tala om vad en saga har för struktur. Vi har tillsammans gått igenom vad denna struktur innebär där vi fokuserat på just inledning, handling och avslutning. Vi jämförde också en faktatext med en saga för att på så vis kunna urskilja skillnader på olika texttyper

 

Matematik:

Vi har fortsatt arbeta med förmågan problemlösning där vi arbetade med kakkalaset. Eleverna har också introducerats för enheterna meter och decimeter.

NO:

Vi har även denna vecka arbetat med temat luft. Vi har repeterat fotosyntes och huruvida vi människor och växter är beroende av varandra. Vi har fokuserat på vikten av syre som både människor och djur behöver för att leva, men också att en eld behöver syre för att kunna brinna. Vi har tillsammans genomfört ett experiment där ställde ett glas över ett brinnande värmeljus och sedan studerade vad som hände med elden. Eleverna började med att ställa en hypotes kring vad de trodde skulle hända, sedan genomförde vi experimentet och därefter diskuterade vi resultatet och varför det blev som det blev. Vi provade även att ha två värmeljus och ställa ett glas över det ena ljuset och en större vas över det andra ljuset för att studera om de skiljde sig. Eleverna upptäckte att värmeljuset som befann sig under vasen brann lite längre då det rymde mer syre inuti vasen än i glaset.

 

SO:

I och med att vi veckan innan påsklovet talade om varför vi firar påsk och behandlat historien bakom detta kopplat till kristendomen har vi denna vecka uppmärksammat att det finns flera olika religioner. Vi har tillsammans samtalat om kristendomen, judendomen, islam, hinduismen och buddismen. Vi har studerat de symboler som är knutna till vardera religion och vad man tror på inom dessa. Tillsammans har vi också pratat om att man själv väljer vad man vill tro på men att det är viktigt att förstå att alla inte behöver ha samma religion. Ett viktigt samtalsämne har varit att vi alla, oavsett tro, kan vara vänner.

Engelska:

Vi har fortsatt titta på serien The Muzzy. Trädgårdsmästare Bob blir satt i fängelse på grund av sin förbjudna kärleksrelation med Sylvia. Där träffar han den gröna, stora, mjuka men snälla Muzzy som har landat i Gondoland i sitt rymdskepp. Bob och Muzzy berättar för varandra varför de blivit fängslade. Kommer de någonsin ut från fängelset? Filmen tar upp: alfabetet, talen 1-20, namn och ålder, jag tycker om, frukter, vad är, var är, var kommer du ifrån, länder m.m.

 

Det är APT den 26/4, detta innebär tidig stängning!

Under vecka 19 kommer vi att påbörja ett temaarbete som kommer pågå under en tvåveckorsperiod. Vi vill redan nu informera er om att vi kommer att avsluta temaarbetet med en picknick i Hagaparken den 23/5 kl 14.00-16.00. Vi önskar att så många föräldrar som möjligt har möjlighet att delta vid detta tillfälle. Man tar själv med sig det man önskar att fika. Mer info kommer när det börjar närma sig.

 

Skolavslutning den 9/6. Mer info om tider osv kommer senare. - Klassföräldrar: Om ni tänkt göra något särskilt i samband med skolavslutningen som exempelvis fika i klassrummet, informera klasslärare om detta så att vi i god tid kan ordna med bord och liknande samt avsätta tid för detta 🙂

 

Trevlig helg!

 

Hälsningar, Arbetslag 1

Veckobrev v. 14

Hej!

Den här veckan har vi arbetat med:

Svenska:

I svenska har vi fortsatt att skriva kora berättande texter. Veckans bokstav var Jj, där övade vi både på hur bokstaven låter och hur den ser ut genom att forma bokstaven på papper. Vi skickar hem ett papper med Läsbingo för att upprätthålla läsningen på ett roligt sätt under påsklovet.

Matematik:

Denna vecka har vi arbetat med dubbelt och hälften. Vi har gemensamt samtalat om innebörden av dubbelt och hälften samt övat individuellt. I övrigt fortsatt arbete med addition och subtraktion.

NO:

Vi har fortsatt arbetet kring luft där vi denna vecka fördjupat oss i hur man upptäckte vart luften kom ifrån. Vi har samtalat om att luftens består av olika gaser och är ett resultat av naturen. Vi har också samtalat om att vi människor är beroende av växternas produktion av syre och att växterna är beroende av den luft vi andas ut innehållande koldioxid. Eleverna har bekantat sig med begreppet Fotosyntes i samtal om att fotosyntesen är en av de grundläggande förutsättningarna för livet på jorden. Eleverna har också parvis illustrerat fotosyntesens process.

 

SO:

Vi har den är veckan talat om att det finns olika religioner och att man inom vardera religion firar olika högtider. Vi har i och med att det är påsklov nästa vecka fokuserat på påsken som är en högtid med koppling till kristendomen. Vi har tillsammans gjort en tankekarta kring vad vi tänker på när vi talar om påsken samt fördjupat oss i historien som ligger bakom denna högtid. Eleverna har delat med sig av egna erfarenheter i relation till påsken samt tittat på en animerad film som illustrerar påskens historia.

 

Engelska:

Denna vecka har vi bekantat oss med nya karaktärer i serien The Muzzy. Det är en animerad serie för alla som håller på att lära sig engelska. Samtliga karaktärer i serien talar engelska där syftet är att bygga upp ordförrådet utifrån teman. I serien får vi träffa de olika karaktärerna i sagolandet Gondoland. Prinsessan Sylvia och trädgårdsmästare Bob blir kära till kungens, drottningens och den maktlystne Corvax stora förfäran. Corvax är nämligen också kär i prinsessan. Detta avsnitt har behandlat hur man presenterar sig med hjälp av olika hälsningsfraser, att säga ja och nej, hur man fråga artigt, namn på några olika frukter samt siffrorna 1-10. Både innan och efter ett avsnitt samtalar vi gemensamt om olika begrepp och fraser.

Vi välkomnar lärarstudenten Linda som nu är på plats och kommer att vara med oss i fyra veckor till efter påsklovet. Linda är främst med klass 1B men kommer möta samtliga klasser i årskurs 1 under dessa veckor.

Ha ett fantastiskt påsklov!

 

Hälsningar, Arbetslag 1

 

Veckobrev v. 13

Hej!

Den här veckan har vi arbetat med:

Svenska:

I svenska har vi arbetat med bokstaven Yy. Vi fortsätter att skriva olika berättande texter i kortare format och skriver bokrecensioner. Vi fokuserar mycket på stor bokstav i början av en mening samt avsluta meningen med en punkt.

 

Matematik:

Eleverna har fortsatt arbeta med stapeldiagram vilket är väldigt uppskattat hos eleverna. Vi fortsätter även likt tidigare veckor att arbeta med 10- kamrater. Vi har också repeterat likhetstecknets innebörd.

NO:

Denna vecka har vi påbörjat ett nytt temaarbete där vi lär oss om luft. Vi har samtalat kring vad luft är för något och vad vi behöver det till. Några frågor som vi diskuterat är bland annat om man kan se luften, om man kan känna luften och om luften smakar något. Vi ställde oss också frågan om luften tar någon plats och kom fram till att den faktiskt gör det. När vi blåser upp en ballong så ser vi tydligt att luften tar plats och ballongen blir större. Samtal om huruvida vi kan se och känna en vind. Alla elever har fått göra en varsin vindsnurra som nu hänger i klassrummen där vi tillsammans kan studera hur vindsnurrorna börjar snurra när det kommer en vindpust.

 

SO:

Vi har fortsatt arbetet med yrken där eleverna har fått redogöra för olika yrken och vad en person som utövar yrket har för arbetsplats, arbetsuppgifter samt arbetsredskap. Vi har även samtalat om olika yrkesroller.

 

Engelska:

Vi har tittat på sista avsnittet av Pick a colour som handlade om veckans dagar. Vi har tillsammans övat på att säga veckans alla dagar och sjungit en sång om veckodagarna.

 

Ha en trevlig helg!

Hälsningar, Arbetslag 1

 

 

 

Veckobrev v. 12

Hej!

Den här veckan har vi arbetat med:

Svenska:

Vi har arbetat med bokstaven Bb och samtalat om hur man skilja mellan lilla b och d.  Vi har arbetat med att skriva tankekartor om sig själv och för att sedan läsa upp tankekartan för en klasskamrat.  Eleverna har också skrivit en kort text om sitt favoritplagg i Forma språket. I relation till gosedjursdagen har eleverna också fått presentera gosedjuret muntligt inför andra klasskamrater och sedan skrivit en presentation av sitt gosedjur i sin berättelsebok.

Vi kommer att införa självbedövning i klasserna av eget arbete där eleverna själva ska bedöma sitt arbete. Vi arbetar då med two stars and a wish som syftar till att eleven väljer ut två bra saker med arbetet och en önskan om förbättring till nästa gång.  

 

Matematik:

Vi har den här veckan arbetat vidare med tabeller och diagram. Vi fortsätter även arbetet med 10- kamrater genom bland annat olika spel. 10-kamraterna repeteras med syftet att det ska underlätta för eleverna vid fortsatt arbete inom matematiken. Även addition och subtraktion har repeterats denna vecka.

NO:

Vi har denna vecka avslutat temat vatten. Vi har samtalat om vad vi behöver vatten till och hur vi använder vatten i vardagen. I och med att det i onsdags den 22/3 var världsvattendagen har vi också pratat om hur lyckligt lottade vi är i Sverige som har fri tillgång till rent vatten direkt i kranen. Utifrån detta har vi i klassen haft gemensamma diskussioner om vad som skulle hända om vi inte skulle ha tillgång till rent vatten. Vi har tittat på ett klipp om vågkraft som visar hur vi tar vara på havets rörelser och omvandlar den kraften till el. Därefter har vi haft givande samtalat om klippets innehåll. Tänk vad bra att vi kan nyttja naturens resurser!

 

SO:

Vi har fortsatt arbetet med fokus på yrken. Vi har samtalat om det är så att vem som helst kan arbeta som vad som helst och vad det är som avgör om man kan ha ett visst yrke eller inte. Vi har pratat om att en del yrken behöver utbildning eller många års träning medan andra jobb inte kräver några längre förberedelser. Eleverna har två och två fått göra charader för att gestalta ett visst yrke. Vi märkte att vissa yrken som exempelvis bibliotekarie är svårt att gestalta. 

 

Engelska:

Vi har likt tidigare veckor tittat på Pick a colour som denna vecka handlade om olika färdmedel som exempelvis bil, cykel, tunnelbana osv.

På tisdag den 28/3 är det dags för hörselkontroll som genomförs av skolsyster på skolan.

 

1B har denna vecka en lärarstudent som heter Martin, han gör sin verksamhetsförlagda utbildning mellan den 20/3-29/3. Ytterligare en lärarstudent som heter Linda kommer att genomföra sin verksamhetsförlagda utbildning i 1B under vecka 14-19. Marita är VFU-handledare för samtliga studenter. Studenterna kommer att följa Marita under dagarna och därför träffa på samtliga elever i arbetslag 1.

1B får en ny elev som heter William den 3/4.

Ha en solig helg!

 

Hälsningar, Arbetslag 1

 

 

 

Veckobrev v. 11

Hej!

Den här veckan har vi arbetat med:

Svenska:

I svenska har vi skrivit en berättelse med temat Jag mötte en björn. Barnen fick börja med att skriva stödord och göra en tankekarta för att sedan påbörja skrivandet av texten. Vi har även haft fokus på förberedelser inför utvecklingssamtal i samtliga klasser.

 

Matematik:

Denna vecka har vi fortsatt arbeta med diagram och tabeller. Vi har också gjort en avstämning i matematiken inför kommande utvecklingssamtal.

 

NO:

Denna vecka har eleverna parvis ritat hur vattnets kretslopp fungerar där bilderna illustrerar hur vattnet cirkulerar mellan himmel och jord.

 

SO:

Vi har fortsatt på temat yrken där eleverna denna vecka. Eleverna har tittat på olika bilder för att sedan lista ut vilken yrke personen på bilden har. Vi har samtalat om olika yrken och om vilka arbetsuppgifter som är särskilda för vissa yrkeskategorier.

 

Engelska:

Vi har den här veckan arbetat med temat skola. Eleverna vi har pratat om hur man säger särskilda ord som hör till skolan som bland annat skola, klassrum, lärare och kompisar.

 

Tider för utvecklingssamtal har skickats ut denna vecka. Ett papper har skickats hem med information om utvecklingssamtalet. Läs igenom pappret innan samtalet.
1B – om ni inte kan se tiderna som skickats ut via skolwebben så sitter nu en lapp utanför klassrummet med samtliga tider.

På fredag den 24/3 är det äntligen dags för den efterlängtade gosedjursdagen. Eleverna får då ta med sig ett valfritt gosedjur till skolan. Gosedjuret får inte vara större än att det får plats i lådan. 

Vi vill också tydliggöra vilken fritidspersonal som hör till vardera klass:

1A - Alexander     Mail: alexander.Nyberg@Stockholm.se

1B - Annika (Mehmet är i klassen fram till slutet av april)    Mail:  annika.segerhjelm@Stockholm.se

1C- Jessica     Mail: Jessica.abacioglu@Stockholm.se

 

Ha en härlig helg!

Hälsningar, Arbetslag 1

 

 

Veckobrev v. 10

Hej!

Den här veckan har vi arbetat med:

Svenska:

Fortsatt fokus är att skriva meningar med stor bokstav, punkt och med fina bokstäver. Vi har skrivit texter om onsdagens skridskoåkning.

 

Matematik:

Denna vecka har vi arbetat med diagram och tabeller. Eleverna har fått göra egna undersökningar och sedan utifrån resultatet framställt ett diagram eller en tabell. Vi har också repeterat de räknesätt vi arbetat med föregående veckor.

 

NO:

Vi har fortsatt på föregående tema vatten. Vi har fortsatt arbeta med vattnets kretslopp och repeterat det vi pratade om veckan innan sportlovet.

 

SO:

I relation till föregående veckor då vi arbetat med utgifter och inkomster, skatt och hur samhällets ekonomi kan påverkas av olika faktorer har vi denna vecka fokuserat på olika yrken. För att samhället ska fungera så behövs olika yrken. Vi har därför samtalat om vad ett yrke egentligen är och diskuterat vad man gör inom olika yrken som eleverna känner till. Eleverna har fått fundera vad deras drömyrke är och sedan argumentera varför de vill arbeta med just det yrket.

 

Engelska:

Vi har den här veckan arbetat med djur. Vi har lärt oss ordet animal och vad vissa djur heter på engelska. Vi har övat på att fråga en kompis vad deras favorit djur är och själv besvara frågan.
 

 

Tyvärr har inte alla böcker som delades ut i samband med läsläxan återlämnats. Du som inte lämnat tillbaka boken senast måndag kommer att debiteras med 200 kr för borttappad bok till Medioteket.

 

Nästa vecka kommer tider för utvecklingssamtal att skickas ut. Om den tilldelade tiden inte skulle passa byter ni tider med varandra inom klassen. Vid byte av tid är det viktigt att ni meddelar respektive klasslärare så att vi vet vem som kommer på vilken tid.

 

Ha en trevlig helg!

Hälsningar, Arbetslag 1

 

Veckobrev v. 8

Hej!

Den här veckan har vi arbetat med:

Svenska:

Den här veckan har vi fortsatt att skriva faktatexter och berättelser. Vi har haft gemensamma diskussioner om vad som är skillnaden mellan en faktatext och en berättelse. Eleverna har också fått skriva meningar till bilder. Fortsatt fokus är att skriva meningar med stor bokstav, punkt och med fina bokstäver.

 

Matematik:

I matematiken har vi denna vecka repeterat 10-kamrater. Det är av vikt att 10-kamraterna blir automatiserade för att fortsatt räkning ska underlättas när vi sedan börjar behandla större tal. Vi har även övat vidare med subtraktionspar och spelat mattespel.

 

NO:

Denna vecka har vi arbetat med vatten. Vi har bekantat oss med den kemiska formeln för vatten som är H2O. Vi har också tittat på hur vattenmolekylen ser ut och kommit fram till att den liknar Musse Pigg. Vi har lekt en vattenmolekyl lek där eleverna själva agerat vattenmolekyler i olika tillstånd såsom fast, flytande och gasform. Vi har samtalat vad det är som händer med vattnet när det blir varmare respektive kallare. Vi har också berört hur vattnets kretslopp fungerar vilket vi kommer att arbeta vidare med efter sportlovet.

 

SO:

I relation till föregående veckor där vi arbetat med den svenska valutan och samtalat om de fördelar som finns med att betala skatt har vi denna vecka behandlat begreppen inflation och konjunktur. Det är svåra begrepp där vi främst fokuserar på att förstå vad det är som kan påverka ekonomin i ett land. Att arbetsmarknaden påverkar ekonomin i ett land i och med att produktionen och vice versa. Tanken med att eleverna ska möta dessa begrepp redan nu är för att de vid senare tillfällen ska känna igen dem. Eleverna tycker att det är kul och spännande att lära sig nya avancerade begrepp. Vi har tittat på en serie som heter Här kommer kungen som gestaltar olika ekonomiska begrepp, som är ganska avancerade områden, på ett sätt som fångar elevernas intresse. Vi samtalar mycket om  

 

Engelska:

Vi har under denna vecka fokuserat på att beskriva vad man tycker om att göra på engelska. Vi har gemensamt övat på att säga ”I like to…” där eleverna sedan har fyllt i med valfritt tillägg av exempelvis fritidsaktivitet eller annan sysselsättning.

Nästa vecka är det sportlov! 🙂
Veckan efter sportlovet är det dags att ta med läxböckerna tillbaka till skolan. Det är viktigt att samtliga böcker återlämnas nästa vecka då de är lånade och ska skickas tillbaka till leverantör.

På onsdagen den 8/3 är det elevens val. Då är det skridskor på Zinkensadamm IP som står på schemat. Ta med skidskor, hjälm, matsäck och dryck. Tänk också på att ha med sig varma kläder då vi kommer att vara utomhus under en längre tid. För de som inte vill eller kan åka skridskor finns det aktiviteter vid sidan om.

Fredagen den 10/3 är det studiedag vilket betyder att det inte är någon skola eller fritids denna dag.

Ha ett trevligt sportlov!

 

Soliga hälsningar, Arbetslag 1

 

Veckobrev v. 7

Hej!

Den här veckan har vi arbetat med:

Svenska:

Vi arbetar vidare med att skriva till bilder och skriva berättelser. I en del klasser har vi börjat prata om tankekarta och skriva lite i fakta text. Några klasser har börjat att skriva egna sagoböcker genom att först göra en egen framsida och hitta på en titel. Därefter har eleverna skapat en tankekarta för att få en överblick om vad boken ska komma att handla om för att sedan komma igång med skrivprocessen. Vi har även fokuserat på bokstaven P. I övrigt tränar vi mycket på att skriva tydliga och läsliga bokstäver samt att börja meningen med stor bokstav och avsluta med punkt.

 

Matematik:

Utifrån klassernas behov har vi arbetat vidare med addition och subtraktion med tre termer, vi har också arbetat vidare med klockan. Vi har även pratat om både udda och jämna tal.

 

NO:

Vi har arbetat vidare med fokus på miljön. Vi har läst en berättelse som behandlar hur skräp skadar miljön och samtalat kring textens innehåll. Det har varit givande diskussioner där eleverna är eniga om att man inte får kasta skräp i naturen. Vi har talat om hur det kan påverka djuren, både djur på mark och i havet. Eleverna är mycket engagerade och medvetna kring ämnet och har mycket bra tips på vad vi människor bör tänka på för att bidra till en minskad nedskräpning i naturen.

 

SO:

Denna veta har vi utifrån förra veckans arbete med valutor och pengars värde fortsatt på diskussionen gällande utgifter och inkomster. Vi har samtalat om att alla som har en inkomst betalar skatt och att man varje gång man handlar något, exempelvis en glass, så betalar man skatt. Vi har behandlat vad skatt innebär och vad syftet med att betala skatt är. Eleverna har sedan fått argumentera för vad de själva anser är extra bra med att betala skatt. Exempelvis fördelen med att vi har sjukhus med fri sjukvård, skolor och poliser. Vi har också diskuterat fördelen med att vi har vägar att både gå och åka på när vi ska ta oss någonstans tack vare den skatt som betalas.

 

Engelska:

Denna vecka har vi arbetat med kläder. Vi har samtalat om hur olika klädesplagg benämns på engelska och vi upptäckte att t-shirt stavas likadant på svenska som på engelska. Eleverna har fått öva på att ställa frågan ”What are you wearing?” till varandra och själva svara på frågan. Det var roligt men svårt att ställa frågor och svara på engelska J Sedan några veckor tillbaka tittar vi på serien Pick a colour där vi följer papperslopporna Flea och Bug. Varje vecka behandlas ett nytt område och vi arbetar då vidare med temat genom andra uppgifter. Det är ett kul sätt att möta det engelska och är mycket uppskattat av eleverna.

Ha en härlig helg!

Hälsningar, Arbetslag 1

Veckobrev v. 6

Hej!

Den här veckan har vi arbetat med:

Svenska:

Vi har skrivit meningar där vi utifrån olika bilder formulerat passande meningar. Vi fokuserar på att börja meningen med stor bokstav och avsluta med punkt. Vi tränar på att forma bokstäver och att börja formandet av bokstaven uppifrån och nedåt. Vi trönar också på att skriva med tydlig handstil med tydliga mellanrum Vi har också behandlat läsläxan genom att dela alla klasserna i tre olika tvärgrupper utifrån vilka böcker de har läst. Vi läste texten tillsammans och hade därefter boksamtal med tillhörande frågor. Vid boksamtal använder vi oss av olika lässtragier och  läsförståelse utifrån en läsande klass där syftet är att utveckla en större förståelse för den lästa texten

 

Matematik:

Denna vecka har vi repeterat subtraktion och addition i både matteboken och på löspapper. Vi har gått in på klockan och främst fokuserat på hel- och halvtimme då det är målet att kunna i åk 1.

 

NO:

I och med att vi tidigare arbetat med djur i skogen så har vi kommit in på samtal gällande miljön. Vi har därför arbetat med miljön och då fokuserat på huruvida skräp inte hör hemma i skogen. Alla är medvetna om att man inte ska kasta skräp i skogen och att det kan innebära en fara för både djuren och naturen. Vi har diskuterat begrepp som återvinning, återanvändning och källsortering. Vi har tillsammans funderat samtalat om olika material såsom metaller, plast, papper osv. Därefter har vi funderat kring hur olika föremål ska källsorteras utefter vilket material det är gjort utav.

 

SO:

Vi har denna vecka arbetat med pengar. Vi har samtalat om pengars värde, olika valutor och vad pengarna ska räcka till varje månad. Det har varit givande diskussioner kring vilka utgifter en familj har varje månad såsom hyra, mat, busskort, bensin till bilen och liknande. Eleverna har fått fundera kring vad som är billigt och vad som är dyrt och själva fått komma på tre saker inom vardera kategori.

 

Engelska:

Denna vecka har vi lärt oss vad olika maträtter heter på engelska. Många favoriträtter stod i fokus såsom hamburgare, pannkakor, tacos och pizza. Eleverna har själva fått redogöra för sin favorit mat på engelska.

 

Övrigt:

Viktigt att ni påminner barnen om läsläxan! Det är bra om barnen läser några sidor varje dag för att få igång ett flyt i läsningen och utveckla en större förståelse för innehållet i den lästa texten.
- Vi vill förtydliga att boken ska stanna kvar hemma tills veckan efter sportlovet då boken tas med tillbaka till skolan.

Vi vill också påminna om att skoldagen börjar kl 8.15 och att det är viktigt att komma i tid till skolan varje dag. De barn som kommer i tid tappar fokus varje gång dörren öppnas och stängs under samlingen. Så vi ber er därför vara vänliga att respektera detta. Det är också viktigt att ni kommer ihåg att sjukanmäla ert barn vid sjukdom, annars registreras det som ogiltig frånvaro.

Mellan den 15/2-26/2 är Marita ledig och Annika kommer under denna period att vara lärare i 1B. Mehmet arbetar då istället för Annika på fritids.

Vi vill slutligen informera er om att en ny elev som heter William börjar i 1B den 1/4.

 

Ha en trevlig helg!

Önskar, Arbetslag 1

Veckobrev v. 5

Hej!

Den här veckan har vi arbetat med:

 

Svenska:

I svenska har vi arbetat vidare med att skriva berättelser. Vi fokuserar även på att forma fina bokstäver samt att skriva stor bokstav i början i meningen och sätta en punkt vid meningens slut. Vi har tränat på att skriva bokstaven Uu. Vi har även spelat ett tärningspel i par där man sedan ska skriva ord med två, tre och fyra bokstäver. Det var ett bra samarbete mellan alla barn i grupperna.

 

Matematik:

Vi har introducerat Tangrampusslet, det sägs vara mycket gammalt och kommer från Kina. Ordet tangram kommer förmodligen från tang som betyder kines och gram, som betyder något som är skrivet eller ritat. Tangram skulle fritt kunna översättas med kinesiskt pussel. Pusslet har 7 geometriska former som används till att lägga olika figurer med. Vi har även arbetat vidare med kockan samt addition där tre termer ska adderas.

Vi har även arbetat med kängurumatematik. Avsikten med kängurun är att stimulera intresset för matematik genom bra problem som är tänkta att väcka nyfikenhet och lust att lära matematik. Dessa matematikuppgifter kan ni därhemma söka och se på NCM Nationellt centrum för matematik. Som ni vet arbetar vi med de 5 olika förmågorna i matematik. Problemlösning, Resonemang, Kommunikation, Metod och Begrepp.Problemlösning var vår första. Vi arbetade mycket med olika problemlösningar innan jullovet. Nu står nästa förmåga på tur och det är förmågan Resonemang. Den har nu introducerats och vi har fått känna på den vid arbete med uppgifter från kängurumatematik, det blev mycket argumentation, resonemang, visa och rita hur de tänkt inför gruppen.

 

NO:

Vi fortsätter att fokusera på djurs anpassning till olika årstider och djur i närmiljön. Vi har arbetat med fåglar där vi bland annat har pratat om vart fåglarna bygger bo, hur dom ruvar ägg och vad dom äter. Vi har också skrivit en faktatext om fågelarten blåmes.

 

SO:

Vi har arbetat med skildningar av livet där vi pratar om hur det var förr jämfört med nu, denna vecka har vi fokuserat på hur olika familjekonstellationer kan se ut. Bland annat har vi samtalat om vad som innefattar en familj och hur det var i familjer förr i tiden. Vi har också pratat om att en familjesituation kan förändras och hur olika det kan se ut i olika familjer.

 

Engelska:

Vi har arbetat med kroppen. Vi har lärt oss namnen på några olika kroppsdelar där vi sedan tränat på uttal samt att stava till dessa.

 

I onsdags hade vi elevens val. Då eleverna tidigare fått önska vad de vill arbeta mer med och blå bättre på så har majoriteten önskat att bli bättre på att skriva. Vi ordnade därför tre olika skrivaktiviteter, en i vartdera klassrum. Eleverna i samtliga klasser delades in i tvärgrupper och varje grupp fick delta i samtliga tre aktiviteter. I ena klassrummet skulle eleverna göra tokiga meningar genom att slumpvis dra olika lappar med substantiv, verb och adjektiv som tillsammans ska bilda en mening för att sedan rita en tillhörande bild. I det andra klassrummet skulle eleverna komma på meningar där varje ord börjar på samma bokstäver, detta kallas allitteration. I det tredje klassrummet skulle eleverna lyssna på musik och sedan rita en bild som speglar den bild som kom upp i huvudet när de lyssnade på musiken och sedan skriva någon tillhörande mening.

 

Läsläxan delades ut i tisdags, viktigt att ni hjälper barnen att komma igår att läsa en stund på kvällen! Vi vill förtydliga att boken ska stanna kvar hemma tills veckan efter sportlovet då boken tas med tillbaka till skolan.

 

Nästa vecka kommer vi gå till Vasaparken och åka skridskor efter lunch. Mellanmålet kommer att ätas på plats, vi tar med oss mackor och dryck. Ta med skridskor och kläder efter väder 🙂
1B och 1C åker skridskor efter lunch på onsdag 8/2.
1A åker skridskor efter lunch på torsdag 9/2.

 

Trevlig helg!

Önskar, Arbetslag 1

Veckobrev v. 4

Hej!

Den här veckan har vi arbetat med:

Svenska:
Vi har fortsatt arbeta med att skriva korta berättelser utifrån strukturen hur börjar det?, vad händer?, hur går det sen? och hur slutar det?. Vi har skrivit tillsammans, i par och enskilt. Detta är ett område som vi kommer att arbeta under längre tid. Veckans bokstav som vi har fokuserat mer på är bokstaven Pp. Vi har pratat om hur bokstaven låter och hur den ser ut.

 

Matematik:
Denna vecka har vi repeterat räknesätten addition och subtraktion, bland annat med fokus på tiokompisarna. Vi har också gjort en övning med fokus på likhetstecknet där eleverna själva fick agera siffor.

 

NO:
Vi har arbetat med björnen och hur björnens levnadsvillkor ser ut. Vi har läst faktatexter om björnen och varar på frågor om textinnehållet. I faktatexten stod det bland annat att en björnunge väger ungefär lika mycket som tre bananer och hur många björnarter det finns i världen.

 

SO:
Vi har arbetat med skolans verksamhet. Vi har diskuterat kring vilka det är som arbetar på en skola, vilka som bestämmer på en skola och även när eleverna får vara med och bestämma vid exempelvis klassråd och elevråd. Vi har också pratat om hur man är en bra kompis och hur man kan agera om det uppstår en konflikt.

 

Engelska:
Vi har arbetat med familjen och olika familjemedlemmar. Vi har övat på uttal och hur man skriver några av familjemedlemmarnas namn (mother, father, sister osv) på engelska.

 

Vi kommer från och med nu på tisdag den 31/1 att dela ut läsläxa. Läxan ska vara slutförd nästkommande tisdag, då vi tillsammans kommer behandla och prata om texten. Instruktioner för läsningen kommer att finnas i boken.

På onsdag den 1/2 är det elevens val. Vad vi gör då avslöjar vi inte än! 🙂

Ha en fin helg!

Önskar, Arbetslag 1

Veckobrev v. 3

Under vecka 3 har vi arbetat med:

Svenska:

Vi arbetar med egen berättelse i Forma språket, bokstaven Öö, lässtrategierna Spågumman, detektiven, reportern, cowboyen och konstnären.

 

Matematik:

Vi arbetar med taluppfattnigen genom matematikspel, matematikboken, tiokamrater, talet nio och tio. Vi börjar med klockan hel och halv timme.

NO:

Vi arbetar med vintern och hur vissa djur anpassar sig efter årstiden. Bland annat att björnar och igelkottar går i ide under vintern och att vissa fåglar migrerar till varmare länder.

 

SO:

Vi arbetar med närområdet där vi fokuserat på Vasastan och om dess historia. Vi har pratat om vart stadsdelen fått sitt namn ifrån samt att filmen Karlsson på taket av Astrid Lindgren är inspelad i just Vasastan.

 

Engelska:

Vi har övat på att presentera oss själva med namn och ålder samt hur man ställer frågan till någon annan. Vi kommer från och med kommande vecka börja med läsläxa som delas ut på tisdagar. Läxan ska vara slutförd nästkommande tisdag då vi arbetar och behandlar det som lästs. Vi lägger in instruktioner för läsningen i boken.

För närvarande går det löss på skolan så det är viktigt att samtliga kontrollerar och luskammar era barns huvuden dagligen. Det går också magsjuka på skolan just nu.

 

KOM IHÅG!

På torsdag 26/1 stänger skolan 15.45 på grund av APT.

Trevlig helg!

 

Önskar, Arbetslag 1

Kommentera